Om Storsjöhyttan

inne på StorsjöhyttanHösten 1995 startade Storsjöhyttan AB som Jämtlands första och enda studioglashytta* med verkstad, butik och galleri inrymt i gamla elverket vid Östersunds småbåtshamn.

Hyttan ägs och drivs av glasblåsarna/formgivarna Ulla Gustafsson, Anna Lena Kauppi och Nilla Eneroth.  Tyngdpunkten av produktionen ligger på bruksglas i olika serviser och serier där det ofärgade glaset står för form, funktion och drycken, innehållet står för färgen. Alla produkter är handdrivna, dvs. helt färdigställda i hytta. Konstglaset tar allt större plats i  produktionen och det är där de individuella personligheterna tydligt framträder.

Nilla, Ulla och Anna Lena träffades när de studerade på Orrefors Glasskola, tycke uppstod och när dom sedemera träffades  i Stockholm, när Anna Lena jobbade som assistent till Ulla Forsell, Nilla studerade på Beckmans school of design och Ulla gick på Nyckelvikskolan, Lidingö började planer på att starta en egen studioglashytta ta form.

Det karaktäristiska Gamla Elverket var en av de avgörande faktorerna till att de hamnade i Östersund och Jämtland. Den vackert belägna glashyttan har genom åren blivit ett naturligt men också spännande utflyktsmål för både turister och Östersundsbor.

På Storsjöhyttan blåser de tre konstnärerna sitt glas nästan dagligen. Hit är alla välkommna att se när de formar den varma glasmassan till vackra, unika objekt som redan följande dag går att köpa i butiken som ligger i direkt anslutning till glashyttan.

* Studioglashytta betyder att den som äger hyttan både formger och blåser glaset.